Poznać historię na własnej skórze
14 i 15 grudnia w Zabytkowej Kopalni Guido zwiedzający będą mieli szansę wziąć udział w nietypowej lekcji historii. Nietypowej, ponieważ znajdą się w sercu wydarzeń, których przebieg chcą przybliżyć organizatorzy.
Trzydzieści lat temu w odpowiedzi na wprowadzenie w Polsce stanu wojennego, w wielu kopalniach rozpoczęły się strajki. Najbardziej znanym jest z całą pewnością protest górników z kopalni Wujek, brutalnie spacyfikowanych przez milicję, wojsko i oddziały ZOMO. W jego wyniku śmierć poniosło dziewięć osób, a dwadzieścia jeden zostało rannych. 15 grudnia oddział ZOMO został dwukrotnie wyparty z terenu kopalni „Manifest Lipcowy”, za trzecim razem kilkunastoosobowa grupa milicjantów otworzyła ogień do robotników, raniąc czterech z nich. Robotnicze protesty najdłużej trwały w kopalni „Piast” oraz „Ziemowit”.
Ci, którzy zdecydują się dziś albo jutro odwiedzić Kopalnię Guido, będą mieli szansę dowiedzieć się, jak w rzeczywistości wyglądały podobne strajki w zakładach pracy. Co jednak ważne, organizatorzy postanowili nie kopiować wiernie wydarzeń z 1981 roku, a jedynie osadzić inscenizację w realiach historycznych.
Zwiedzanie rozpocznie się przed bramą główną, gdzie uczestnicy zostaną poproszeni przez blokującą wejście milicję o przepustki. Później przeniosą się na poziom 320 metrów, gdzie będą kontynuować swoją „wycieczkę”. Organizatorzy nie zdradzają, co czeka odwiedzających, zapewniają jednak, że cała pięćdziesięciominutowa wycieczka będzie trzymać ich w napięciu.
Autorem scenariusza wydarzenia jest Bartłomiej Latoszek, natomiast teksty sytuacyjne napisał Zbigniew Stryj. W inscenizacji wezmą udział aktorzy zabrzańskiego Teatru Nowego, Teatru Obecności, aktorki grupy Arte oraz Mała Armia Grupa „Śląsk” – górnicy i przewodnicy kopalni Guido.
14 i 15 grudnia kopalnię Guido mogą zwiedzać zarówno grupy zorganizowane, jak i turyści indywidualni. Konieczna jest jednak wcześniejsza rezerwacja miejsc, której dokonać można dzwoniąc pod numer 32 275 44 89.
dj
Umieść na Twitter
Podziel się na Facebook.com
Zapisz do delicious
RSS Feed